4/10-10

Hej igen.

När jag äter nyttigt, enligt tallriksmodellen så blir jag piggare och mår bättre. Att man rör sig och tränar påverkar också, även sömnen. Till exempel så har jag sovit ganska dåligt inatt, inte ätit lika bra som jag brukar (vet inte varför, var inte alls sugen på mat i skolan) sen det enda jag har rört mig är promenaden en halvtimma till och från skolan. Detta gör att jag blir ganska trött och inte alls lika pigg som jag skulle kunna vara. Är man trött påverkar det också studieron, jag orkar inte plugga lika bra och mycket.

Genom detta bevisar jag att kosten påverkar mycket, du blir piggare om du äter bra. Sömnen är också viktig, sover du bra och tillräckligt länge blir du piggare dagen efter. Träningen är med viktig, tränar du blir du pigg och mår bättre! Kosten ska anpassas till varje individ, tränar du mycket behöver du äta mer. Desto större du är, desto mer behöver du äta. Inte om du är större som överviktig utan om du är större (som jag skrev om i förra inlägget) som min pappa och pojkvän. Könet påverkar alltså också hur mycket du behöver äta. Vad gäller studiero och ork till att plugga måste du också äta bra, sova bra och ha en god hälsa alltså röra på dig och tänka på vad du äter.

Allt detta hänger ihop, äter du bra, sover bra och tränar så blir du mindre stressad. Du kommer må bättre i allmänhet både psykiskt och fysiskt. Jag har själv märkt det, som jag skrev innan så tränade jag inte lika mycket när jag bodde i Markaryd jag åt mer godis och sånt och var allmänt mer onyttig, och tröttare. Nu tränar jag mer, äter bra och äter inte lika mycket onyttigheter vilket gör mig till en piggare och gladare människa.

Det är också viktigt att inte påverkas för mycket av andra vad gäller hälsa och kost. Som vi pratade om på lektionen; om ens kompisar tycker att maten i skolan inte är god en dag ock bestämmer sig för att dra och käka på Donken istället så påverkar det oftast dig, du kanske är den enda i gänget som vill äta i matsalen men samtidigt är det inte så kul att äta själv, alltså är det rätt stor risk att du också går till Donken. Sen om du och en kompis har bestämt er för att träna tillsammans en kväll men hon eller han får förhinder så är det rätt stor risk att du tänker "tråkigt hon kunde inte, då tränar vi en annan dag" och så stannar du hemma istället för att tänka "synd att hon inte kunde, då drar jag och tränar nu. Vi får träna tillsammans en annan dag" . Alltså kan miljön runt om kring dig påverka dig en hel del.

Är du en människa som älskar att träna och kanske är med i olika klubbar och spelar både fotboll och badminton flera gånger i veckan vet du att du tränar mycket och kan stoppa i dig onyttiga saker ibland utan att behöva oroa dig. Är du däremot en person som inte tycker att det är kul att träna utan gör det bara för att du måste får du tänka lite mer noga på vad du stoppar i dig. Jag tycker att det är kul att träna ibland och har mina perioder, är det en period där jag har mycket annat att tänka på och träningen kommer i kläm (vilket den inte borde, för den hade hjälpt mig att bli piggare) så brukar jag tänka på att inte stoppa i mig så mycket onödigt.

En övergripande slutsats jag kan dra är att bra kost och bra hälsa o träning är nyckeln till ett bra och piggt liv utan stress.

/ Izabelle

RSS 2.0